Fried-Plantain-Banana

Plantain aka „Banán na varenie“

Tieto zemiaky z Karibiku (pôvodom z Indie) sú populárne hlavne v oblasti Latinskej Ameriky, Karibiku a v Západnej Afrike. U nás zatiaľ nie sú také bežné, čo sa ale môže po prečítaní tohto článku zmeniť a to hlavne z toho dôvodu, že Slováci proste nevedia čo s nimi robiť, ako ich pripraviť. Však na čo mi bude zelený banán? Dostupnosť na Slovensku bola doteraz skoro žiadna a zohnať ich bol naozaj problém. No teraz je ich možné zakúpiť napríklad v Metre (vyššia cena) alebo v Tescu, tam odporúčam počkať na akciu – určite bude, lebo nikto to nekupuje. V našich obchodoch ich nájdete pod názvom „banány na varenie“.

Nakúpené, čo ďalej?

Dobre, ale teraz čo s nimi?  Ako surové nie sú veľmi jedlé alebo skôr chutné. Niežeby ste ich nemohli jesť surové ale ako surové sú horkasté a majú škrobovú príchuť, podobne ako zemiaky (vlastná skúsenosť). Je to ako jesť surový zemiak a ten si vždy buď uvaríme, upečieme alebo upražíme. Podobné je to aj s plantain. Podávajú sa varené, pečené alebo vyprážané aj preto, lebo sú oveľa tvrdšie ako klasické žlté banány. V Latinskej Amerike sa používajú ako zeleninová príloha k jedlám. Napríklad ako perfektná príloha k mäsu. Pre nich sú to ako naše zemiaky, ktoré sa podávajú skoro ku každému jedlu. Vyprážané banány nechýbajú nikdy na stole (najlepšie na kokosovom oleji).

Plantain vs Banán

Mnoho ľudí si mýli plaintain s banánmi. Hoci zelené plantain vyzerajú skoro rovnako ako nezrelé banány, plantains sú dosť odlišné. Sú prevažne väčšie (nieje to však pravidlo…sú aj menšie) a nie sú ani zďaleka také sladké ako klasické banány. Táto zelenina-banán chutí inak v každej fáze vývoja. Farba dužiny je krémová, žltá alebo ľahko ružová.  Keď je šupka zelená až žltá, chuť je viac horkastá a jeho štruktúra je škrobová. Keď je šupka hnedá až čierna, chuť je sladšia a viac banánovej arómy ale stále si zachováva svoju pevnú škrobovú štruktúru pri varení.

PLANTAIN BANÁN
škrobový sladký
používa sa ako zelenina používa sa ako ovocie
dlhší kratší
hrubá šupka tenká šupka
zelený, žltý až čierny  zelený, žltý až čierny

Plantain obsahuje pomerne vysoký podiel sacharidov a to na 100g obsahuje 32g sacharidov (15g cukry), zatiaľ čo klasický banán obsahuje na 100g 23g (12g cukry). Podobne ako u banánoch, aj plantains sú zdrojom draslíka (o 50% viac). Okrem vitamínu A a C , majú aj vysoký podiel vlákniny.

Sfarbenie Plantain
Sfarbenie Plantain

Priemer vlhkosti v plaintains je zhruba 65% a v sladkom banáne asi 83% vlhkosti. Viac vlhkosti zabezpečuje rýchlejšiu hydrolýzu, ktorá štiepy škroby na cukry. Banán je sladučký a pripravený na jedenie keď je jeho koža žltá, zatiaľ čo plantain nemá sladkú príchuť až kým hydrolýza nepokročí do bodu kedy je koža takmer čierna, čo trvá naozaj dlho.

Video na záver

Dôležitá vec, ktorú by ste sa mali naučiť je ako správne ošúpať tento „banán“. Tak ľahko ako pri obyčajnom banáne to totiž nepôjde.

TIP: Banánové chipsy

  • Banán si ošúp podľa návodu (viď video), nakrájaj ho na kolieska a upraž na kokosovom oleji. Takto pripravené banánové chipsy môžeš zjesť len tak bez ničoho, alebo ich podávaj ako prílohu k jedlu. Vyskúšaj ich a zamiluje si ich hneď.

 Zdroje:

[1] [2] [3]

2

1 komentár k "Plantain aka „Banán na varenie“"

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.